
Nieuw Zeeland (Aotearoa) en de Maori
Een groot deel van de Maori theologie is gebaseerd op een groot respect voor de natuur en in het bijzonder de zee. De Maori zijn in hun kano’s de Stille Oceaan overgestoken naar Nieuw-Zeeland (Aotearoa) en hun levensstijl is voor een groot deel gebaseerd rond middelen verkregen uit de visserij en landbouw. Ze hadden groot respect voor de zee en al haar wezens, zoals een legende die Nieuw Zeeland beschrijft als een enorme vis die gevangen genomen werd door de grote zeevaarder Maui, behulp van een van planten geweven lijn en een haak gemaakt van bot.
De Nieuw Zeelandse Maori stammen vestigden zich, bijna duizend jaar voordat de witte mannen (Pakeha) met hun grote schepen kwamen en het land koloniseerden, in Nieuw Zeeland. Degenen die de reis overleefden waren zeer wreed en het was oppassen voor deze groep die zich, in de nieuwe omgeving, vrij snel vestigden in grote versterkte vestingdorpen genaamd “Pa’s”. Deze vestingdorpen leken op middeleeuwse kastelen, ze hadden hoge, houten muren met scherpe punten aan de bovenzijde en uitkijktorens. Buiten de muren hadden ze dodelijke valstrikken gemaakt die zelfs zeer geduchte tegenstanders konden tegenhouden. Later ervoeren de Britse troepen hoe effectief deze versterkte vestingdorpen waren en hoe geducht de Maori-krijgers waren in de strijd. De Maori waren krijgers en er vonden veel stammenoorlogen plaats. De verliezers werden vaak tot slaven gemaakt of opgegeten, de Maori geloofden dat ze de kracht van de vijand konden overnemen door de lichamen van de overwonnen tegenstanders op te eten.
De pre - Europese Maori hadden geen geschreven taal dus tribale geschiedenis werd levend gehouden met behulp van vele vormen van beeldende kunst en kunstnijverheid. Dit varieerde van weefwerk van manden en doeken of in complexe hout-, been-, en jadesnijwerk. Deze artefacten werden dan generaties lang doorgegeven aan stamoudsten en werden tot heilige voorwerpen verklaard. Het artefact vertelt de geschiedenis van een stam en de Maori geloven dat het een deel overneemt van de ziel van de grote leiders en krijgers die ze hebben gedragen. Oorspronkelijk werden de hangers, sieraden en diverse hulpmiddelen – zoals naalden, speerpunten en vishaken van walvisbotten gemaakt. Dit werd ontwikkeld tot een fijne vorm van kunst met een groot waarde. Aangezien de kunstwerken met stenen werktuigen werden gemaakt, duurde het bij sommige stukken vele jaren voordat ze klaar waren. Sommige stukken zijn versierd met edelstenen en gekleurde schelpen (Paua) en elk ontwerp vertegenwoordigd een verhaal of betekenis.
De Maori's staan bekend om hun indrukwekkende siersnijwerken. Al tijdens hun periode in de Pacific werden allerlei steensoorten en obsidiaan versierd met snijwerk waardoor er allerlei gereedschappen werden gecreëerd. Door de overvloed aan hardhout zie je veel houtsiersnijwerk, onder andere in de vorm van panelen op gemeenschapshuizen, versierde kano's, gereedschap en houten beelden. Vaak wordt de mens uitgebeeld met een vergroot hoofd omdat een exacte kopie van de mens een belediging van de menselijke creatie van de goden zou zijn.