Bone carvings
Heel populair in Nieuw-Zeeland, en dan vooral bij de Maori's, is bone-carving. Het klinkt waarschijnlijk heel vreemd, maar hierbij worden de botten gebruikt om bepaalde kunstvormen te maken. Oorspronkelijk worden bone-carvings van walvistanden gemaakt, maar sinds het verbod op walvisvangst worden
tegenwoordig botten van koeien gebruikt.
De bekende "surfkettinkjes" (zwart touwtje met witte hanger) zijn er een voorbeeld van, hoewel deze ook vaak van plastic gemaakt worden. Voordat je de botten kunt bewerken dienen deze eerst lang gekookt te worden. Zo komt het beenmerg los en worden de botten klaargemaakt voor gebruik. Met speciale apparatuur kun je de botten tot elke gewenste vorm maken.
Bone-carving gaat als volgt in zijn werk: eerst teken je de gewenste vorm op het stukje bot. Met een speciale schuurmachine en verschillend gereedschap bewerk je het stukje bot totdat de gewenste vorm is bereikt. Hierna kun je het bot versieren, door bijvoorbeeld met een speciaal apparaat iets te graveren en dat later met inkt opvullen. Je kunt hierbij denken aan je naam of iets dergelijks.
Vaak worden er ook stukjes Paua's (een parelmoerkleurige Nieuw-Zeelandse schelp) in verwerkt. Je maakt dan een beginnend gaatje in het bot, waarna je een stukje paua in dezelfde vorm erin plakt. Wanneer dit alles is gedaan, maak je je kunstwerk af door het botje te schuren met heel fijn schuurpapier en wat water. Dit doe je net zo lang tot het stukje bot glad en glimmend wordt. En voilá, zie hier je bonecarving!